پویش موتور
logo-samandehi

اینکوترمز

اینکوترمز

اینکوترمز چیست؟

اینکوترمز جهت به وجود آوردن محیطی شفاف و خالی از تنش در تجارت بین الملل،اتاق بازرگانی جهانی مجموعه ای  اصطلاحات بازرگانی را تحت عنوان اینکوترمز تعیین نموده است.

ICC چیست؟

International Chamber of Commerce یا مخفف ICC باید برای شما در عرصه تجارت آشنا باشد.این سازمان جهانی یک نهاد مدیرتی در زمینه تجارت جهانیست که وظیفه مدیریت و بررسی کلیه تجارت های جهان را برعهده دارد،در خصوص اجرایی شدن قوانین یکپارچه جهانی و بین المللی در تمام حوضه های تجارت که اعم از:

1 – زمینی

2 – دریایی

3 – هوایی

اینکوترمز

هرم تجاری چیست؟

1 – هزینه های تجاری

2 – ریسک های تجاری

3 – مسئولیت پذیری تجاری

اینکوترمز در سالهای مخلتف دست خوش تغییرات جدید گردید است در جهت تطبیق با نظامی بروز با شرایط تجاری جدید در دنیا به ترتیب در سالهای:

1936

1953

1967

1980

2000

2010

2020

آخرین ویرایش در دسترس در سراسر دنیا،اینکوترمز 2020 میباشد.طبق مندرجات در این ویرایش اینکوترمز به 4 گروه با توجه به مفهوم و منحنی آن تقسیم گردید است؛ با حرف انگلیسی که دو نکته مهم را در استفاده شامل میشوند.

نکته اول*جابجایی بین این گروه ها به هیچ عنوان امکانپذیر نمیباشد.

نکته دوم*جابجایی بین اصطلاحات هریک از این گروه ها امکان پذیر نمیباشد.

 که گروه ها به ترتیب عبارت آند از:

گروه یکم یا E  

1- EX_WORKS  تحویل کالا ار صادر کننده (فروشنده) به واردکننده(خریدار) در درب کارخانه یا انبار فروشنده.

گروه دوم یا F                   

FCA(FREE CARRIR) تحویل کالا در محل مقرر در کشور مبداء 

FSA(FREE ALONG SIDE SHIP) تحویل کالا در کنار کشتی یا اسکله در بندر مبداء

گروه سوم یا C

 (FREE ON BOARD) FOB تحویل کالا روی عرشه کشتی در بندر مبداء

 (COST AND FREIGHT)CFR قیمت کالا و کرایه حمل تا بندر مقصد

 (COST AND INSURANCE AND FREIGHT)CIF قسمت کالا بیمه و کرایه حمل و نقل تا بندر مقصد.

 (CARRIAGE PAID TO…)CPT پرداخت کرایه حمل در مقصد تعیین شده.

 (CARRIAGE INSURANCE PAID TO…)CIP پرداخت کرایه حمل و بمیه در مقصد تعیین شده.

گروه چهارم یا D            

 (DELIVERY AT PLACE)DAP تحویل کالا در مکان تعیین شده روی وسیله حمل به خریدار( قبل از تخلیه)

 (DELIVERY PLACE UNLOADED)DPU تحویل کالا در مکان یا مقصد تعیین شده به خریدار( بعد از تخلیه)

 (DELIVERY DUTY PAID)DDP تحویل کالا درب انبار خریدار یا واردکننده روی وسیله حمل بعد از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و ترخیص.

اهداف اینکوترمز چیست؟

1 رفع نگرانی از اینکه قوانین هریک از کشور های دو طرف قرارداد، مستقلا بر قرارداد فی مابین حاکم باشد.

2 رفع مشکلات احتمالی ناشی از فقدان توضیحات کافی و تعاریف واحد در بیان مسئولیت ها،وظایف و تعهدات هریک ازقوانین.

3 جلوگیری از اختلاف ناشی از تفسیر و تعبیراتی که هریک از کشور های طرف به تنهایی میتواند اعمال کند.

4 رشد اقتصادی

5 ایجاد یک تفسیر واحد در دنیا.

6 تسریع حمل و نقل بین المللی

اینکوترمز صرفا به رابطه بین فروشنده و خریدار و تحت یک قرار داد خاص به اسم قرارداد فروش و آن هم در برخی زمینه های کاملا مشخص محدود میشود.در اصل اینکوترمز تنها در قرار داد های فروش بحث مکیند نه در مورد قرار داد و قوانین جاری هر کشوری در خصوص  حمل و نقل،بیمه،تامین مالی  و…. پس میتوانی گفت:

هدف نهایی اینکوترمز در تجارت هرم تجاری را در مسیر حمل کالا بین طرفین تجاری مشخص، تدوین و تقسیم مینماید.

تقسمیم بندی دوگانه اینکوترمز در سال 2020

دریایی که شامل زیر گروه های:

1 FAS    4   FOB  3   CFR 2 CIF

توضیح:ینی 0 تا100 حمل دریایی صورت گیرد.

غیر دریایی که شامل زیر گروه های یا مرکب:

1 7EX-WORKS       6 FCA   5 CPT 4 CIP   3 DPU   2 DAP    DDP

توضیح:ینی 0 تا100 حمل به صورت مرکب صورت گیرد.(دریایی-ریلی-هوایی)

تقسمیم بندی سه گانه اینکوترمز در سال 2020

تحویل کالا در این دسته بندی بر اساس تحویل کالا و هزینه  در سه گروه قرار میگیرند که:

گروه اول:در کشور مبدا و شامل موارد E,F

1 3EX-WORKS        2 FCA3 FAS      FOB

گروه دوم:کشور های بین راهی و مقصد و شامل موارد C

1    4CFR    3 CIF       2 CPT    CIP  

گروه سوم:تنها کشور مقصد و شامل موارد D

1 3DPU     2 DAP      DDP

اینکوترمز

نکات کلی مربوط به اصطلاحات اینکوترمز 2020

1 در بین تمامی اصطلاحات اینکوترمز فقط ex-works است که انجام تشریفات صادراتی کالا در کشور مبداء بعهده خریدار است در تمامی اصطلاحات این امر به عهده فروشنده است.

2 در بین تمامی اصطلاحات اینکوترمز فقط در اصطلاح DDP است که پرداخت حقوق و عوارض گمرکی در کشور مقصد به عهده فروشنده میباشد،در تمامی اصطلاحات دیگر این امر به عهده خریدار است.

3 در بین تمامی اصطلاحات اینکوترمز فقط دو اصطلاح CIP,CIF هستند که انتخاب شرکت بیمه بین المللی به عهده فروشنده است و در تمامی اصطلاحات دیگر این امر توافقی است.

4 در تمامی اصطلاحات اینکوترمز به غیر از اصطلاحات گروه D گواهی بازرسی  در مبدا صادر میشود.در صورتی که در اصطلاحات گروه D در مقصد صادر میگردد.

5 در اصطلاحات در دو گروه E,F انتخاب شرکت حمل و نقل بین المللی و پرداخت کرایه حمل بار با خریدار است اما در گروه های C,D بر عهده فروشنده است.

6 در تمامی اصطلاحات اینکوترمز انتخاب شرکت بازرسی و پرداخت هزینه های آن به صورت توافقی است.

نکات کلیدی تمام اصطلاحات گروه های E,F

1 در تمامی اصطلاحات مربوط به این دو گروه کالای موضوع قرار داد فروش هنوز از کشور مبدا خارج نشده است که هرم از صادر کننده به واردکننده انتقال یابد؛ به عبارت دیگر،نقطه تحویل کالا و تحویل ریسک در کشور مبداء است.

2 در تمامی اصطلاحات مربوط به دو گروه E,F انتخاب شرکت حمل و نقل بین المللی به عهده ی خریدار یا واردکننده میباشد و صادرکننده در انتخاب شرکت حمل و نقل هرچ گونه نقشی ندارد.

3 در تمامی اصطلاحات این دو گروه انتخاب و پرداخت هزینه بازرسی به صورت توافقی میباشد.

4 در تمامی اصطلاحات این دو گروه به غیر از EX-WORKS انجام تشریفات گمرکی در مبدا (تشریفات صادراتی گمرک)بر عهده فروشنده است اما در EX-WORKS تشریفات صادراتی گمرک در مبدا با پرداخت احتمالی عوارض صادراتی و هر نوع هزینه و عوارض گمرکی بر عهده خریدار است فروشنده موظف است در اصطلاح EX-WORKS در تهیه اسناد بازرگانی خریداری شده همکاری های لازم را با خریدار بعمل اورد.

5 یک از دلایل پراکندگی اصطلاحات این دو گروه در دایره اول این است که نقاط انتقال ریسک و تحویل کالا در قلمرو گمرکی  کشور مبدا است.

نکات کلیدی تمام اصطلاحات گروه های C

1 در بین تمامی اصطلاحات اینکوترمز فقط در دو اصطلاح CIF,CIP در گروه C است که انتخاب شرکت بیمه و هزینه بیمه؛آن هم بیمه حداقلی اجبارا به عهده صادرکننده یا فروشنده است.در دو اصطلاح دیگر،انتخاب شرکت بیمه توافقی ولی هزینه های حداقلی  به عهده فروشنده است.

لازم به ذکر است در اصطلاح CIF با توجه به اینکه فروشنده هزینه ها را تا مقصد میپردازد بنابراین برای کاهش هزینه از جمله هزینه بیمه معمولا از کلوزهای ضعیف بیمه استفاده میکند.

(کلوز های B , C )پس خریدار از آنجا که ریسک طول دوره حمل کالا تا مقصد تعیین شده به عهده وی میباشد خود  با هزینه ای که میپردازد ما به تفاوت هزینه کلوز های C ,B تا کلوز A  را تقبل مینماید و کالا را بیمه تکمیلی میکند.

اما در اصطلاح CIP از آنجا که در آخرین ویرایش اینکوترمز 2020 فروشنده موظف به پرداخت هزینه بیمه حداکثر A است.

بنابراین خریدار نیازی به بیمه تکمیلی ندارد و تمام پوشش ریسک این اصطلاح در چهار چوب بیمه ای کلوز A با خود فروشنده است و حق بیمه را ایشان پرداخت مینماید.

2 در تمامی اصطلاحات مربوط به گروه C پرداخت حقوق و عوارض گمرکی در مقصد نهایی به عهده خریدار میباشد و فروشنده یا صادر کننده در این زمینه هیچ مسئولیتی ندارد.

3 در تمامی اصطلاحات گروه C تحویل کالا در مقاصد تعیین شده در گمرک قبل از تخلیه (روی وسیله حمل)است.بنابراین،تخلیه و هزینه تشریفات گمرکی مقاصد بر عهده خریدار است مگر آنکه از اصطلاح               FULL LINER   در اسناد استفاده شده باشد که در این صورت تخلیه در مقصد بر عهده فروشند خواهد بود.

4 دلیل پراکندگی اصطلاحات گروه C در نمودار به این دلیل است که مقاصد تعیین شده هم میتواند در کشور بین راهی باشد هم در کشور واردکننده یا خریدار اما مقاصد در کشور مبدا امکان پذیر نیست.

نکات کلیدی تمام اصطلاحات گروه های D

1 در تمام اصطلاحات گروه D انتخاب شرکت حمل و نقل و پرداخت کرایه حمل آن به عهده فروشنده است.

2 منظور از مقصد در گروه D مقصد نهایی است،در صورتی که سایر گروه ها از جمله C لزوما مقصد ، مقصد نهایی نیست؛ در واقع منظور از مقصد در گروه سوم (C) هم میتواند کشور های بین راهی و یا خود کشور وارکننده باشد.منظور از مقصد نهایی جایی است که کالا به منزله ترخیص قطعی اظهار میشود و حقوق و عوارض آن پرداخت میگردد.

3 در بین اصطلاحات گروه D فقط اصطلاح DDP است  که ترخیص کالا و پرداخت حقوق و عوارض به عهده فروشنده است و در دو اصطلاح دیگر این گروه این امر به عهده خریدار است.

4 در گروه D به هیچ عنوان نقطه تحویل کالا در کشور مبداء و کشور های بین راهی امکانپذیر نیست.

5 در گروه D ریسک حمل بین راهی تا کشور مقصد به عهده فروشنده است،بنابراین شرکت بازرسی در مقصد گواهی بازرسی را صادر میکند.تنها گروهی که شرکت بازرسی در مقصد کالا را مورد بررسی قرار داد و گواهی بازرسی صادر میکند.اصطلاحات گروه D است.

تفاوت بین اصطلاحات گروه های D و C

مقاصد تعیین شده کالا در گروه C هم در کشور بین راهی و هم در کشور خریدار امکانپذیر است اما در گروه D نقطه تحویل کالا فقط در کشور خریدار اتفاق می افتد.

نقطه تحویل ریسک در گروه C کشور مبدا است اما نقطه تحویل ریسک در گروه D کشور مقصد است.

جمع بندی

پویش موتور 2025

ما به شما در بروز رسانی جدید ترین اطلاعات فروش و بین المللی یاری میرسانیم.با مشاهده مقالات ما به اطلاعات بیشتری دسترسی داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی گارانتی تسمه تایم